klimaat

De controle op de kwaliteit van het klimaat binnen de muren van onze woning wordt steeds belangrijker aangezien de woningen steeds “dichter” worden gebouwd. Er zijn nauwelijks nog ventilatieverliezen. Hierdoor wordt het belang van de benodigde luchtverversing groter. Mechanische ventilatie op basis van CO2-meting is reeds geintroduceerd en is toepasbaar binnen de KNX-standaard. Het toerental van de ventilator wordt pas verhoogd als dit echt noodzakelijk blijkt. Hierdoor wordt geen of nauwelijks energie onnodig vernietigd. Steeds vaker worden woningen voorzien van vloerverwarming. Men spreekt dan over een lage
temperatuurverwarming en is uitermate geschikt voor duurzame installatie’s als bijvoorbeeld een warmtepompsysteem. KNX maakt het mogelijk om alle ruimten te voorzien van naregeling.
De gemeten temperatuur in de ruimte wordt vergeleken met de gewenste temperatuur en waar nodig worden de groepen op de vloerverwarmingsverdelers dicht- of open gestuurd. In de zomerperiode waarbij het koele water uit de bodem wordt gebruikt voor vloerkoeling draait het systeem om.